Cesta za Třeboňským kaprem

Ryby a rybí speciality jsou na Třeboňsku tradicí a stále se těší velké oblibě. Historie rybníkářství zde sahá až do 15. století, největší rozmach však přišel v 16. století a je spjat se jmény stavitelů Mikuláše Rutharda z Malešova, Štěpánka Netolického a Jakuba Krčína. Chráněné zeměpisné označení Třeboňský kapr je produktem společnosti Rybářství Třeboň a.s. 

Rybářství Třeboň a.s. je největší producent sladkovodních ryb v Evropě, který hospodaří na 439 rybnících o celkové výměře cca 8 000 ha. Na tuzemské produkci se podílí zhruba 15 %. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho je přibližně 85 % kapra zbytek tvoří lín, candát, štika sumec, amur, tolstolobik a okoun.

Speciality ze sladkovodních ryb můžete ochutnat na mnoha místech. V Třeboni jsou to například restaurace Šupina a Šupinka (originální kapří hranolky), lázeňské restaurace Adéla a Harmonie či restaurace Zdejší kuchyně v Hotelu Zlatá hvězda.

 

 

 

 Fotografie pokrmů z rybí restaurace Šupina a Šupinka.

Štítky: